#1 Tervetuloa oppimaan

Tervetuloa Joensuun Seutukirjaston järjestämään Kirjastotantasta Virtuaalidiivaksi - opintojaksolle. Kurssin tarkoituksena on tuoda kirjastotyöntekijöille tutuksi suosittuja internetistä löytyviä teknologioita ja perehdyttää heidät myös oppimaan itsenäisesti uusia asioita. Kurssin pohjana on amerikkalainen Learning 2.0 -oppimisohjelma eräälle amerikkalaiselle kirjastolle. Sama malli on levinnyt ympäri maailmaa ja nyt myös meidän seutukirjastolla on mahdollisuus hyödyntää samaa ohjelmaa (muokattuna meidän kirjaston tarpeisiin tietenkin).

Kurssin ohjeet ovat suomeksi, mutta monet sivustot, jotka nousevat esille kurssin aikana, sisältävät huomattavan määrän englantia, joten englannin osaamisesta ei ole haittaa. Samoin jos englanti on hallussa, voitte silmäillä Learning 2.0:n The 23 Things-listaa niistä asioista, joita ei meidän kurssilla käydä läpi.

Mistä kurssi koostuu?
Kaikki ohjeet, harjoitukset ja käytettävät sivustot löytyvät tältä sivulta, joten kannattaa lisätä sivu kirjanmerkkeihin, jotta löydätte nopeasti takaisin, jos osoite unohtuu. Kurssi on tarkoitus pitää melkein kokonaan itsenäisenä nettikurssina, mutta osa tehtävistä vaativat myös kontaktiopetusta, joten erikseen ilmoitetussa ajankohdassa kirjasto järjestää henkilökunnalleen opetustilaisuuden. Myös jos joku tehtävä tuottaa ongelmia, voitte kääntyä projektista vastaavan henkilön puoleen tai keskustella työkavereidenne kanssa ongelmasta.

Tehtävälistalta löydätte kaikki tehtävät ja on suositeltavaa, että käytte tehtävät läpi järjestyksessä, jos vain mahdollista. Tehtävät koostuvat omaan blogiinne (luodaan heti ensimmäisien tehtävien aikana) tehtävistä teksteistä, joissa oppimistanne seurataan. Tehtävät käyvät läpi blogittamista, kuvien ja videoiden julkaisemista, nettiyhteisöjä, pelaamista, pikaviestimien käyttöä, tiedonhakua sekä videotykin käyttöä ja powerpoint-esityksen luomista.
Blogiin kirjataan ajatuksia, mahdollisia ongelmia, joita tehtävä on tuonut tullessaan sekä vastataan tehtävissä oleviin keskustelunaiheisiin.

Jos joku ihmettelee, miksi juuri nämä osa-alueet on valittu tehtäviksi, allekirjoittanut vastaa, että juuri näiden käytöstä saattaa kirjastonasiakkailta herätä kysymyksiä, joihin kirjastonhenkilökunnan tulisi osata vastata. Niistä on myös hyötyä ja iloa henkilökunnalle myös vapaa-aikana. Ajanhermolla olemisesta on vain hyötyä.

Kun sitten olette suorittaneet kaikki annetut tehtävät, ottakaa yhteyttä projektin vastuuhenkilöön, joka käy tutustumassa teidän blogiinne ja hyväksyy kurssin suoritetuksi. Suorituksesta on muutakin hyötyä kuin vain teidän tietojen lisääntyminen. Luvassa on myöhemmin julkistettava "porkkana", joten oppiminen kannattaa.

Joten mitä tässä vielä odotetaan, aloitetaan oppiminen!

paluu

Ei kommentteja: