#5 Digikameran käyttö

(Tämän tehtävän voit korvata tekemällä Tehtävän #5.2)

Digikameran käyttö on erittäin yksinkertaista riippumatta mallista. Riittää kun avaatte kameran virtanäppäimestä ja tarkistatte, että kamera on kuvausasennossa (rulla, jossa pieniä symboleita, valitse kameran symboli, jos ei ole valittuna jo). Sen jälkeen voittekin jo ottaa kuvia.
Jotta saisitte kaiken irti digikamerastanne kannattaa teidän tutustua digikameran mukana tulleeseen manuaaliin, jotta kaikki erikoistoiminnot, joita kamerassanne mahdollisesti on, paljastuu. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, koska nopeatkin "snapshotit" ovat käyttökelpoisia.

Digikamera eroaa tavallisesta kamerasta monessakin mielessä. Esimerkiksi:
  • Digikamerassa on muistikortti eikä filmiä
  • Digikamerassa näet heti millainen kuva syntyi
  • Voit poistaa epäonnistuneet kuvat tai sellaiset joita et tarvitse
  • Voit siirtää digikuvat suoraan tietokoneeseen USB-kaapelin kautta
Kun sitten kuvaat digikameralla, muista muutama peruskuvaustekniikka. Kaikki näistä pätevät myös normaalin filmikameran kanssa kuvatessa.
  1. Älä kuvaa vastavaloon. Pidä huoli että valonlähde on takanasi
  2. Käytä salamaa harkitusti. Voit säätää salaman pois päältä, jos se tuntuu pilaavan kuvasi, muista kuitenkin että tällöin kuvat helposti tärähtävät, jollei kätesi ole vakaa
  3. Rajaa kuvaa zoomaamalla. Rajata voit myös kuvien muokkausvaiheessa, mutta jo kuvatessa voit sommitella kuvan halutunlaiseksi
  4. Tarkenna. Jos pidät kuvausnappulaa hetken painettuna puoleen väliin (ei pohjaan asti siis), kamera automaattisesti tarkentaa tiettyyn kohtaan ruudulla. Tällöin juuri siitä kohteesta tulee tarkempi kuin esimerkiksi kauempana olevasta kohteesta.
Kuvien siirtäminen koneelle
Kun sitten olet saanut kuvattua muutaman kuvan, on aika siirtää kuvat koneelle. Tässä vaiheessa tarvitse USB-kaapelin, joka tuli kameran mukana. USB-kaapeli kiinnitetään kameran sivussa olevaan pieneen koloon, jossa on samanlainen USB-portin kuva päällä kuin tietokoneessakin. Toinen pää kaapelista liitetään sitten tietokoneen USB-porttiin. Ellei nyt aukea suoraan valikkoa, josta pääset avaamaan kameran kuvat, avaa Oma Tietokone ja valitse Siirrettävä Levy tai kameran nimi.
Valitse maalaamalla halutut kuvat (tai pidä ctrl pohjassa kun valitse kuvia hiirellä) ja klikkaa hiiren oikeaa painiketta. Valitse leikkaa (tai kopioi, jos olet tottunut käyttämään sitä, tai jos tahdot säilyttää kuvat myös kamerassa) ja sen jälkeen mene takaisin työpöydällesi ja luo sinne uusi kansio (esimerkiksi Kuvat), jonne sitten liität kuvat hiiren oikeaa painiketta käyttäen.
Nyt kuvasi ovat hävinneet kamerasta ja siirtyneet koneellesi.

Tässä vaiheessa voit nimetä kuvat uudelleen, koska kamera nimeää kuvat yleensä päivämäärän tai muun kirjain-numero-yhdistelmän mukaan. Kuvat ovat nyt käyttövalmiita. Seuraavassa tehtävässä käymme kuitenkin läpi kuvien muokkausta, jos kuvat eivät aivan miellytäkkään tai niihin tahdotaan tehdä erilaisia efektejä.


PÄIVÄN TEHTÄVÄ:
  1. Ota käyttöösi omasi tai työpaikkasi digikamera
  2. Kuvaa työpaikallasi muutama kuva esimerkiksi työtilastasi tai työkavereistasi. Muista kuitenkin kysyä kuvan ihmisiltä, voiko heidän kuvia laittaa nettiin, jos aiot julkaista kuvia. Moni ei tahdo kuviaan julkaistavaksi.
  3. Siirrä kuvat tietokoneelle käyttäen USB-kaapelia.
  4. Kirjoita blogiin kuvauspäiväkirja. Voit jo lisätä kuvia tekstiin, mutta se selitetään seuraavissa tehtävissä paremmin. Nyt riittää kun kerrot hieman miten kuvaaminen sujui ja mitä jäi linssin vangiksi. Voit myös vertailla tavallisen kameran ja digikameralla kuvaamisen eroja. Kummasta itse pidät enemmän?

paluu

Ei kommentteja: