#18 E-Kirjat ja Musiikki

E-Kirjat
Sähköisiä kirjoja on ollut saatavilla jo jonkin aikaa ja niiden suosio on noussut tasaisesti. Sähköinen kirja tarkoittaa digitaaliseen muotoon muutettua kirjallista teosta. Monesti, jotta voit lukea teoksen, tulee sinun ladata se maksu vastaan Internetistä tai hankkia CD, jolta kirjan voi sitten koneellaan lukea. Muutama projekti (tunnetuimpana ehkä Gutenberg-projekti) on lähtenyt jakamaan e-kirjoja ilmaiseksi ja Gutenberg onkin yksi laajimmista kokoelmista, käsittäen yli tuhansia e-kirjoja eri kielillä (Suomeksi sivustolta löytyy 414 nimikettä). Monet e-kirjat ovat saatavilla PDF-tiedostomuodossa, mikä vaatii Adobe Reader ohjelman, jotta kirjoja voi lukea. Kirjoista on myös yleensä saatavilla pelkkä tekstimuoto. Kannattaa siis kirjaa ladatessaan valita oikea tiedostomuoto, jolla tietää kirjan pystyvänsä lukemaan.

E-Kirja Linkkejä


Musiikki

Aivan samalla tavalla kuin e-kirjatkin, musiikkia pystyy lataamaan netistä puhelimeensa, tietokoneeseensa tai mp3-soittimeensa maksua vastaan, mutta Internetistä löytyy myös sivustoja, jotka jakavat ilmaisjaossa olevia biisejä. Yleensä kyse on uusien bändien promotoimisesta. Yksi tälläinen sivusto on MP3Lizard.com. Sivustolta voi ladata ilmaiseksi koneelleen mp3 kappaleita monelta eri artistilta. Toinen sivusto, jolla voi kuunnella ilmaiseksi musiikkia ja ladata muutamia ilmaiskappaleita on Download.com. Tunnettujen artistien kappaleet ovat pelkästään kuunneltavissa ja sivulta löytyy linkit sivustoille, josta kappaleet pystyy ostamaan itselleen. Jos kappale on ladattavissa ilmaiseksi koneelle, kappaleen vieressä on selkeästi kirjoitettu Free MP3, jota napsauttamalla pääsee kappaleen tallentamaan koneelleen. Valitettavasti netistä löytyy myös sivustoja, jotka antavat tekijänoikeuden alaisia kappaleita, elokuvia tai muita teoksia ilmaiseksi ja luvatta käyttäjille. Näiden toiminta on laitonta, eikä sitä tulisi kannattaa.

PÄIVÄN TEHTÄVÄ:
  1. Tutustu ladattavaan aineistoon ja kirjoita blogiisi teksti siitä mitä mieltä olet sähköisestä aineistosta. Voit verrata sähköistä aineistoa käsinkosketeltavaan materiaaliin.
  2. Lataa jokin biisi tai kirja koneellesi.


paluu

Ei kommentteja: