#14 Pikaviestintäohjelmat

Pikaviestintäohjelmat antavat sinulle mahdollisuuden jutella kaukaistenkin ystävien ja sukulaisten kanssa ohjelman välityksellä. Ensiksi sinun tulee ladata ohjelma koneellesi, jonka jälkeen pääset luomaan tilin. Sen jälkeen voitkin jo alkaa lisäämään henkilöiden yhteistietoja (sähköpostiosoitteita), jolloin nämä henkilöt saavat tiedon siitä omaan ohjelmaansa kun seuraavan kerran kirjautuvat sisälle. He pystyvät joko hyväksymään tai hylkäämään kutsusi. Jos he hyväksyvät, näet heidät online tilassa kun olette molemmat paikalla ja pystytte nyt keskustelemaan toistenne kanssa.

Pikaviestinohjelmia on monia. Tällä hetkellä Suomessa suosituimpia ovat Skype (tukee Linuxia) ja MSN Messenger. Muita ohjelmia on esimerkiksi IChat, AOL Instant Messenger, Xfire, Trillian, Wengo Phone (tukee Linuxia). Näistä Wengo Phone toimii esimerkiksi MSN Messengerin kanssa, joten voit jutella ystäväsi kanssa vaikkei hänellä ole käytössään Wengo Phonea.

Tässä tehtävässä tutustumme kuitenkin MSN Messengeriin ja Skypeen.

MSN Messenger

Nykyään kulkee nimellä Windows Live Messenger (voit ladata ohjelman tästä linkistä). Puhekielessä tunnetaan nimellä Mese tai Messenger. Sen ominaisuuksia ovat esimerkiksi seuraavat:
  • Pikaviestikeskustelu
  • Tiedostojen lähetys ja vastaanotto (myös kokonaisen kansion voi jakaa)
  • Hymiöt ja oliot (kuvaavat tunnetiloja ja lisäävät väriä keskusteluun)
  • Äänileikkeet
  • Web-kamerakuvan näyttäminen ja vastaanottaminen
  • Puhelut (tietokoneeseen (ilmainen) ja tavallisiin puhelimiin (maksullinen))
  • Videopuhelu (Webkamera ja puhe)
  • Ryhmäkeskustelut
  • Keskustelukuvakkeet
Voit myös ryhmitellä yhteystietoja erilaisiin ryhmiin (ystävät, työkaverit, sukulaiset, muut) tai vain näyttää ne online/offline (paikalla/poissa) näkymässä.


Skype
Skype (linkin takaa löytyy niin lautauslinkki kuin myös lisätietoa) tarjoaa käyttäjilleen ilmaisen tavan keskustella internetin kautta keskenään. Tämä kuulostaa samalta mitä kaikki muutkin pikaviestimet tarjoavat, mutta suurin Skypen valtti on webkameran helpompi käyttö puheluissa ja jopa yhdeksän henkilön väliset konferenssipuhelut.

Skypen käytön helppous on avustanut Skypeä saavuttamaan suuren suosion erityisesti vanhemmassa väestössä. Ilmaisten palveluiden lisäksi Skype tarjoaa myös mahdollisuuden soittaa lanka-tai matkapuhelinverkkoon ympäri maailman halvalla. Tähän tarvitaan kuitenkin puheaikaa, jota voi ostaa luottokortilla tai R-kioskeilta (kaikkialla ei saatavilla). Soittotaksat ovat ulkomaille halvat, koska Skype käyttää aina paikallispuhelutaksaa.

PÄIVÄN TEHTÄVÄ:
  1. Kirjoita teksti, jossa kerrot käytätkö jo jotakin pikaviestintäohjelmaa ja jos käytät, mitä sillä teet? Jos et käytä, kerro kokemuksistasi pikaviestintäohjelmista, tunnetko jonkun joka käyttää?


paluu

Ei kommentteja: