#16 Wikipedia

Wikipedia on Internetissä julkaistava vapaa tietosanakirja. Sen suosio on ollut viimevuosina huimaa, koska Wikipedia sisältää yli 7 miljoonaa artikkelia 250 eri kielellä. Tämän lisäksi useita sisarhankkeita on luotu. Sisältö on tuotettu vapaaehtoisin voimin, toisin sanoen kuka tahansa voi rekisteröidyttyään kirjoittaa artikkelin jostain aiheesta, jota ei vielä olla käsitelty, tai muokata jo olemassa olevaa paremmaksi. Artikkelin sisällöllä on kuitenkin tietyt rajoitteet. Ensiksikin tiedon tulee olla puolueetonta ja toiseksi lähdekriittistä sekä tekijänoikeuksia kunnioittava. Tämä vapaa muokkaamisoikeus kuitenkin sisältää riskin, etteivät tiedot ole paikkaansa pitäviä, koska artikkelit eivät aina ole asiantuntijoiden laatimia. Tämän takia Wikipedia korostaa, että uusi tutkimus ei välttämättä ole tervetullutta, vaan jossain tulee löytyä lähde, joka tukee väitettä.

Artikkeleita myöskin valvotaan, mutta sekin on asiasta kiinnostuneiden vapaaehtoisten käyttäjien harteilla. Ilkivaltaa estetään valitsemalla ylläpitäjiä, eli aktiivisia ja luotettavaksi todettuja käyttäjiä, joilla on oikeus lukita artikkeleita, jos he huomaavat ilkivaltaa tapahtuneen. Jokaiseen artikkeliin jää sivuhistoria, josta näkee mitä kukin käyttäjä sille on tehnyt, mikä helpottaa ilkityöntekijöiden kiinni saamista.
Artikkelit eivät siis ole koskaan valmiita, eikä kellään ole niihin varsinaista omistusoikeutta. Jos tahdotte lukea lisää Wikipediasta, tietoa löytyy (yllätys yllätys) Wikipediasta.

Wikipedia sisältää paljon muutakin kuin vain artikkeleita. Esimerkiksi sivuston etusivulta löytyy isoimmat ajankohtaiset tapahtumat, vastottain kuolleet kuuluisuudet, merkittävät päivämäärät sekä hauskat nippelitiedot. Muita wikipohjaisiaprojekteja ovat esimerkiksi Wikisanakirja, Wikiaineisto ja Wikikirjasto, josta esimerkiksi löytyy Keittokirja reseptejä varten.

Wikipedia on hyvin yleinen tiedonhakuväline nuorille. Googlen ohella, sitä käytetään esimerkiksi esseiden ja tutkielmien teossa. Monissa kouluissa opettajat ovat alkaneetkin tutkia oppilaiden esseitä sillä silmällä, että löytyykö täysin kopioitua tietoa Wikipediasta tai Googlesta. Vaikka Wikipedia onkin tietosanakirja, ei sitä tulisi käyttää ensisijaisena tiedonlähteenä, koska tieto ei aina ole luotettavaa. Nopea tarkistaminen tai uteliaisuus tietystä aiheesta, ovat ihan hyvä syy käyttää Wikipediaa, mutta luotettavana tietolähteenä sen asema on hieman arveluttava.

PÄIVÄN TEHTÄVÄ:
  1. Tutustu Wikipediaan.
  2. Kirjoita teksti blogiisi Wikipediasta, jossa vertaat perinteistä tiedonhakua Wikipedian tiedonhakuun. Pidätkö sinä Wikipediaa luotettavana tiedonlähteenä?
Vapaaehtoinen tehtävä:
  1. Jos innostuit Wikipedian käytöstä, rekisteröidy sivulle ja luo jostain aiheesta artikkeli tai korjaa/lisää jo olemassa olevaan artikkeliin tietoja
    • Kannattaa ensin tutustua Wikipedian Käytäntöihin ja tutustua käyttöön Hiekkalaatikolla, ennen varsinaisen artikkelin tekemistä. Vielä jos tarkistat tyylioppaan, olet valmis luomaan ensimmäisen artikkelisi. Avoimia artikkeleita ovat kaikki punaisella linkillä varustetut sanat muissa artikkeleissa. Täysin uusiakin artikkeleita voi aina luoda.
  2. Tee blogiisi teksti, jossa kerrot kuinka tämä kaikki sujui ja voisitko nähdä itsesi tekevän tätä useamminkin.

paluu

Ei kommentteja: