#4 Blogin Asetuksista ja Kommentoinnista

Kun olet saanut oman blogisi pystyyn ja julkaissut siellä muutaman tekstin, on aika lähteä tutustumaan Bloggerin muihin osiin.

.::Asetukset-välilehti::.
Olet varmaan jo kerennyt käydä Asetukset-välilehdellä ihmettelemässä esinäköisiä asetuksia, mutta niihin en paneudu sen enempää kuin mainitsen sen, että voitte tutustua niihin kaikessa rauhassa. Kaikki on selostettu hyvin suomeksi. Asetuksia muuttamalla voit valvoa oman blogisi kommentointia, näkyvyyttä, lisätä toisen kirjoittajan (jos julkaiset vaikka blogia ystäväsi kanssa yhteistoimin) tai vaihtaa arkistointiväliä.

.::Ulkoasu-välilehti::.
Ulkoasu-välilehdeltä taas löytyy sinun blogisi ulkonäköön liittyvät seikat. Voit valita väriteeman ihan itsesi näköiseksi. Eikä haittaa vaikka teet virheen (vaihdat esimerkiksi taustavärin vääränlaiseksi), aina voit palata takaisin ja muuttaa asetuksen takaisin.
Väriteemaa tärkeämmät asetukset ovat kuitenkin Sivuelementtien käyttö blogissa.
Sivuelementteihin voit lisätä linkkilistaa, blogihistoriaa, kuvia, videoita ja kaikenlaisia muita elementtejä.
Jos tahdot muokata jotain sivuelementtiä paina vain muokkaa (katso kuva 1, ympyröity punaisella kuvassa), tällöin esiin tulee pieni ponnahdusikkuna, jossa asetuksia voi muuttaa. (katso kuva 2, kuvassa esimerkki asetukset). Kuvan 2 tehdyillä asetuksilla saadaan tämännäköinen alaviite teksteihin. (katso kuva 3) (muista tallentaa, jotta muutokset tulevat voimaan)
Jos tahdot lisätä sivulle sivuelementtejä, paina Lisää Sivuelementtejä painiketta (katso kuva 1, ympyröity sinisellä). Tällöin avautuu uusi ponnahdusikkuna (katso kuva 4), jossa voit Lisää painiketta painamalla lisätä uusia sivuelementtejä blogiisi. Monet sivuelementeistä voi lisätä useampaan kertaan, jolloin voit esimerkiksi tehdä useamman linkkilistan eri aiheista.
Kun olet valmis, muista tallentaa! (katso kuva 1, tallennusnappula on ympyröity punaisella yläreunassa)

.::Kommentointi::.
Palataan takaisin päivän varsinaiseen aiheeseen eli kommentointiin. Jokaisen tekstin alareunassa (katso kuva 3) löytyy kommentointi painike, jos kirjoittaja on sallinut kommentoinnin. Jokaisen tekstin kohdalla voi kirjoittaja erikseen määritellä tahtooko lukijoiden kommentoivan tekstiä tai ei. Se löytyy tekstiä luodessa Julkaisuasetuksista (katso kuva 5), mutta se on automaattisesti sallittu, joten siitä ei tarvitse välittää, jos sallii lukijoiden kommentoida tekstiä.

Kun sitten olet menossa kommentoimaan jonkun blogia, paina kommentointi painiketta, jolloin avautuu uusi sivu (katso kuva 6), jolla näet niin vanhat kommentit, kuin myös uudelle kommentille kirjoitusalueen. Näin helppoa se on.

PÄIVÄN TEHTÄVÄ:
  1. Tutki Bloggerin asetuksia ja luo blogistasi omannäköinen lisäämällä sivuelementtejä ja muuttamalla väriteemaa mieleiseksi.
  2. Hanki työkavereidesi blogi osoitteita ja anna omasi heille. Käy kommentoimassa ainakin kolmea blogia.
  3. Tee kommentti myös tähän tekstiin, sen tulisi sisältää oman blogisi osoite ja nimesi, jotta kurssinvetäjä voi kirjata ylös osallistujat. Kurssilla tulee kiertämään myös osallistujalista, joten jos tämä sattuu jäädä tekemättä, voi nimen kirjata paperiversioon. Tai vastaavasti, jos teet kurssia kauempaa käsin, tätä tai sähköpostia käyttäen, lähetä tietosi. Kurssin sähköpostiosoite on kirjasto(piste)atk-harjoittelija(at)jns(piste)fi.


paluu

1 kommentti:

Beatrix Kiddo kirjoitti...

Hyviä ohjeita! Kiitos!